Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Υψηλού επιπέδου ερμηνείες από το Κουαρτέτο Borodin





Είναι κοινό μυστικό ότι το Κουαρτέτο Borodin (φωτογραφία) ανήκει στα αρτιότερα σύνολα μουσικής δωματίου της εποχής μας. Κατά το παρελθόν το έχουμε αρκετές φορές απολαύσει στην Αθήνα, πάντα με βιολοντσελίστα τον θαυμάσιο Valentin (Valya) Berlinsky. Ο τελευταίος υπήρξε πολύτιμο μέλος του συνόλου για εξήντα δύο ολόκληρα χρόνια συμπληρώνοντας περίπου πέντε χιλιάδες εμφανίσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μόλις μερικούς μήνες μετά την επίσημη αποχώρησή του από το κουαρτέτο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία ογδονταριών ετών. Τον Berlinsky διαδέχθηκε ο μαθητής του, Vladimir Balshin. Σημειώνουμε ότι το σύνολο ιδρύθηκε το 1945, αρχικά ονομαζόταν Κουαρτέτο του Κονσερβατορίου της Μόσχας και το 1955 έλαβε τη σημερινή του ονομασία. 
Ακούσαμε το Κουαρτέτο Borodin στις 21/1 (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά από έργα Ρώσων μουσουργών: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 του Sergei Prokofiev, Concertino για κουαρτέτο εγχόρδων του Igor Stravinsky και Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 του Alexander Borodin. Τα μέλη του συνόλου, σε υποδειγματική μεταξύ τους συνεργασία, πρότειναν αναγνώσεις συγκλονιστικού ενδιαφέροντος και μουσικού βάθους. Στα έργα των Prokofiev και Stravinsky τα ρυθμικά στοιχεία και η καλοδουλεμένη δομή των παρτιτούρων εξερευνήθηκαν με λαμπρή γνώση, ενώ το αριστούργημα του Borodin έρευσε με αυθόρμητο ρομαντισμό και στοχαστικό λυρισμό.
Στο τέλος της συναυλίας ήμασταν βέβαιοι ότι ο εκλεκτός ήχος, εξαιρετικής ανάλυσης, ποιότητας και πραγματικής ευγένειας, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μουσικό ήθος που χαρακτηρίζει τα μέλη του συνόλου, αποτελούν μια εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση.