Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Donizetti σε Λυρική και Μέγαρο



Αντώνης Κορωναίος (Νemorino), Έλενα Κελεσίδη (Adina) και Χάρης Ανδριανός (Belcore)



Στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και το Μέγαρο Μουσικής (ΜΜΑ) παρακολουθήσαμε  παραγωγές δύο μελοδραμάτων του Gaetano Donizetti, κορυφαίου συνθέτη  Ιταλικής όπερας και σημαντικού εκπροσώπου του κινήματος του bel canto. Το κίνημα εμφανίστηκε κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και αντιπροσώπευε το «ωραίο τραγούδι», την ανάδειξη της μεγάλης λυρικής γραμμής και των δεξιοτεχνικών ικανοτήτων της φωνής.
Η ΕΛΣ εγκαινίασε τη νέα χειμερινή περίοδο με το Ελιξίριο του Έρωτα (L'elisir d'amore), μια από τις πιο αισιόδοξες και κωμικές όπερες του ρεπερτορίου. Η υπόθεση στρέφεται γύρω από δύο νεαρά πρόσωπα που προσπαθώντας άλλοτε να καλύψουν και άλλοτε να αποκαλύψουν τον έρωτά τους πέφτουν «θύματα» του ψευτογιατρού Dr. Dulcamara, ο οποίος πουλάει στον ήρωα Nemorino ένα μπουκαλάκι με το ελιξίριο του έρωτα. Παρακολουθώντας την πρεμιέρα (14/10) εντυπωσιαστήκαμε από την ποιότητα της παραγωγής. Η  Έλενα Κελεσίδη ενσάρκωσε τον ρόλο της  Adina με άψογη τεχνική, γνώση του απαιτητικού ύφους του bel canto και πεντακάθαρες κολορατούρες. Δίπλα της, οι Αντώνης Κορωναίος (Nemorino) και Χάρης Ανδριανός (Belcore) έπλασαν με τέχνη τους ρόλους των θαυμαστών της, ο πρώτος με αισθαντικότητα στις μεγάλες λυρικές άριες του και ο δεύτερος με άφθονη δόση χιούμορ. Ο Δημήτρης Κασιούμης (Dulcamara) τραγούδησε με ωραία βαθιά φωνή και κύρος. Η Ελπινίκη Ζερβού (Gianetta) γοήτευσε. Η ορχήστρα και η χορωδία ανταποκρίθηκε με προθυμία στις σαφείς οδηγίες του αρχιμουσικού Isin Metin. Ο Σταμάτης Φασουλής (σκηνοθεσία) κίνησε τους τραγουδιστές με φυσικότητα μεταφέροντας την πλοκή σε εργοστάσιο του μεσοπολέμου. Οι Γιώργος Γαβαλάς (σκηνικά), Ντένη Βραχλιώτη (κοστούμια) δημιούργησαν ατμόσφαιρα επιλέγοντας εύθυμα χρώματα που έδεναν με το λευκό σκηνικό και που φωτίστηκαν θαυμάσια από τον Λευτέρη Παυλόπουλο.
Την ακριβώς επομένη βραδιά (15/10), στο ΜΜΑ, παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, την όπερα Anna Bolena. Ήταν η πρώτη από σειρά έντεκα παραγωγών που προβάλλονται σε πολλές χώρες του κόσμου και από φέτος, σε επτά πόλεις της Ελλάδας. Η παράσταση κρίθηκε εκπληκτική από κάθε άποψη: η διάσημη Ρωσίδα υψίφωνος Anna Netrebko θριάμβευσε στον απαιτητικό ρόλο της Αγγλίδας Βασίλισσας προκαλώντας ρίγη συγκίνησης με τη σπάνια μουσική της προσωπικότητα, την αψεγάδιαστη τεχνική της και τον ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο μετέφερε κάθε απόχρωση του ρόλου. Την πολλών καρατίων διανομή συμπλήρωσαν οι έξοχοι Ekaterina Gubanova, Tamara Mumford, Stephen Costello και Ildbar Abdrazakov. Την ορχήστρα διηύθυνε με οίστρο ο Marco Armiliato. Τέλος, οι David McVicar (σκηνοθεσία), Robert Jones (σκηνικά) και Jenny Tiramani (κοστούμια) μετέφεραν με πιστότητα την εποχή του αιμοσταγούς Βασιλιά Ερρίκου του 8ου. 


Anna Netrebko (Anna Bolena)