Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Νέα πνοή για ΚΟΑ



 
O αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος


 
Μετά από πολλά χρόνια καλλιτεχνικής στασιμότητας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), η έλευση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Βασίλη Χριστόπουλου, μας κάνει να προσβλέπουμε σε ένα φωτεινό μέλλον για την ορχήστρα.
Ο Χριστόπουλος, με σοβαρές σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλά την ελληνική μουσική πραγματικότητα (υπήρξε ομποΐστας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ) όσο και την ευρωπαϊκή (σπουδάζοντας στο Μόναχο και από το 2005 μέχρι σήμερα κατέχοντας τη θέση του κορυφαίου αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας). Στις 28/9, σε ειδική συνέντευξη τύπου, παρουσίασε το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου της ορχήστρας. Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των περίπου τριών μηνών που κρατά τα ηνία της ορχήστρας, κατάφερε  να προτείνει  έναν ανανεωμένο προγραμματισμό διεθνών προδιαγραφών.
Ειδικότερα, τρεις μεγάλοι κύκλοι συναυλιών, που θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σχηματίζουν το πρόγραμμα της νέας περιόδου: «Θυσία», «Mozart + 1» και «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί». Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου θα ακουστούν ανάμεσα σε άλλα έργα, το Ορατόριο του F.J. Haydn,  Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό, αλλά και η  Ιεροτελεστία της Άνοιξης του I. Stravinsky. Ο δεύτερος κύκλος θα φιλοξενήσει αθάνατες σελίδες του W.A. Mozart σε συνδυασμό με ένα έργο του 20ού αιώνα που θα ακούγεται σε κάθε συναυλία. Και ο τρίτος κύκλος, θα περιλάβει συνθέσεις πέντε φερέλπιδων νέων μουσουργών και επιπλέον θα δώσει την ευκαιρία σε νέους σολίστ να συμπράξουν με την ΚΟΑ.  Μέσω του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα μεταδοθούν απευθείας κάποιες από τις συναυλίες. Πριν από την έναρξη των συναυλιών θα δίνονται σύντομες εισαγωγικές ομιλίες του πιανίστα Τίτου Γουβέλη
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αποτελεί η διοργάνωση κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου («Μουσικές Δευτέρες») με μέλη της ΚΟΑ, που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».
Ιδιαίτερα μας χαροποίησε το γεγονός ότι σε αρκετές από τις συναυλίες θα εκτιμήσουμε ονόματα διάσημων αρχιμουσικών και σολίστ της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως είναι οι Angelo Cavallaro, Jacques Delacôte, Jonas Kaufmann, Gautier Capuçon, Herbert Schuch, Kolja Blacher κ.ά. Τα ονόματα ξένων συντελεστών είχαν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια από τα προγράμματα της ΚΟΑ.
Ο Χριστόπουλος έχει την επιθυμία να εργαστεί σκληρά προκειμένου να οδηγήσει την ΚΟΑ σε δρόμους ποιότητας και επιτυχίας. Διαθέτει συγκροτημένη μουσική σκέψη, υπομονή και γούστο: απαραίτητα εφόδια για κάθε αρχιμουσικό.
 Αδημονούμε, λοιπόν, να γευτούμε τους καρπούς της νέας συνεργασίας.