Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ένας ερωτικός Don Giovanni



O Mariusz Kwiecien ως Don Giovanni


Ο Wolfgang Amadeus Mozart συνθέτοντας την όπερα Don Giovanni, KV 527,  παρέδωσε στο κοινό ένα από τα κορυφαία έργα του συνδυάζοντας με ιδιοφυή τρόπο το τραγικό με το κωμικό στοιχείο (dramma giocoso).
Tο εν λόγω αριστούργημα παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ, Αίθουσα Α. Τριάντη), στις 29/10, σε απευθείας μετάδοση από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Ο σκηνοθέτης Michael Grandage συνεργαζόμενος με τον σκηνογράφο-σχεδιαστή κοστουμιών Christopher Oram στόχευσε σε ένα παραδοσιακό ανέβασμα, χωρίς προκλητικές καινοτομίες. 
Η διανομή ήταν πραγματικά πολυτελής: ο βαρύτονος Mariusz Kwiecien, γύρω από τον οποίον δομήθηκε η παραγωγή, με καλοστημένη και ευέλικτη φωνή (ειδικά στην υψηλή της περιοχή) κέρδισε τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν Don Giovanni ερωτικό, νεανικό και αρκετά διαβολικό. 
Οι γυναικείοι ρόλοι καλύφθηκαν με έξοχη φωνητική επάρκεια και κύρος από τις Marina Rebeka (Donna Anna), Barbara Frittoli (Donna Elvira), Mojca Erdmann (Zerlina). Τόσο οι προαναφερθείσες, όσο και οι άψογα προετοιμασμένοι Ramon Vargas (Don Ottavio), Luca Pisaroni (Leporello), Joshua Bloom (Masetto) και Stefan Kocan (Commendatore), μουσικά και υποκριτικά αντέδρασαν με αμεσότητα στις προκλητικές ερωτικές δραστηριότητες του Don Giovanni
Ο Fabio Luisi διηύθυνε με έμπειρη γνώση τους τραγουδιστές και την ορχήστρα εξασφαλίζοντας δραματικό παλμό και καθαρότητα γραμμής.