Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Συναυλία ΚΟΑ και "Παπουτσωμένος Γάτος"



Ο πιανίστας Τάσος Πάππας


Στις 28/10, στο ΜΜΑ (Αίθουσα Χ. Λαμπράκη), παρακολουθήσαμε συναυλία της Κρατική Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη
Στο πρώτο μέρος, ο Τάσος Πάππας πρόσφερε μια δεξιοτεχνική και ρωμαλέα άποψη του σολιστικού  μέρους του Κοντσέρτου για πιάνου, Op. 38, του Aram Khachaturian. Η ΚΟΑ και ο Λογιάδης του παρείχαν μια συνοδεία γεμάτη ενέργεια. Εκτός προγράμματος ο σολίστ έπαιξε το ποικίλων επιρροών κομμάτι για σόλο πιάνο με τίτλο “Black Earth” του σύγχρονου Τούρκου πιανίστα-συνθέτη Fazil Say
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, λάβαμε μια συγκινητική και τεχνικά σωστή ερμηνεία της επικής Συμφωνίας αρ. 7 (Leningrad), Op. 60,  του Dmitri Shostakovich.
Κλείνουμε, με σύντομη αναφορά στο νέο ανέβασμα της εκλεπτυσμένης ρώσικης όπερας Ο Παπουτσωμένος Γάτος του César Cui (βασισμένη στο πασίγνωστο παραμύθι του Charles Perrault), που παρακολουθήσαμε από την Εθνική Λυρική Σκηνή (Θέατρο Ολύμπια, 30/10). 
Η παραγωγή του αλληγορικού αυτού  παιδικού μελοδράματος, που η ΕΛΣ παρουσίασε σε μετάφραση των Λέλα Μασλάροβα και Κορνήλιου Σελαμσή, ξεχωρίζει κυρίως για την ευφάνταστη σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, τα ευρηματικά σκηνικά της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κομψά κοστούμια της Μαριαλένα Καποτοπούλου, την ευαίσθητη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα, όπως και για την ξέχειλη από χιουμοριστικά στοιχεία ενσάρκωση του Γάτου από τον απολαυστικό Χαράλαμπο Αλεξανδρόπουλο.  



Σκηνή από την όπερα "Ο Παπουτσωμένος Γάτος" όπως παρουσιάστηκε από την ΕΛΣ